Hai,
Wilde graag een stamboom onderzoek doen van mijn familie.
Misschien dat iemand van jullie de naam Hillegers al ergens in zijn stamboom heeft gevonden. Ben benieuwt.
Misschien helpt het me op weg.
Groetjes
Brigitte Hillegers
lees dit eens door op genlias 67 namen met hillegers
geneanet 24 namen
Archiefonderzoek
Andere bronnen
Links
Beginners
Begin in uw eigen papieren
Stamboomonderzoek begint altijd in uw eigen papieren. Doordat de akten van de burgerlijke stand pas na 50 tot 100 jaar openbaar worden, moet u uit eigen wetenschap een akte vinden die al openbaar is. Een trouwboekje of andere familiepapieren zijn vaak al voldoende.
Oudere familieleden weten soms meer dan u denkt. Van personen die na 1938 zijn overleden kunt u een persoonskaart aanvragen, waar de namen van hun ouders opstaan. Maar hebt u een huwelijk vóór 1922 gevonden, dan helpt Genlias u verder.
Vormen van onderzoek
Veel mensen beginnen met stamboomonderzoek om te weten waar hun familienaam vandaan komt. Zij zoeken hun stamboom in rechte mannelijke lijn uit. Dit wordt een stamreeks genoemd.
Andere mensen zijn geïnteresseerd in alle familieleden met dezelfde achternaam. Die zoeken eerst een stamreeks uit en gaan dan van een voorouder alle mannelijke nakomelingen uitzoeken. Dit wordt een genealogie genoemd. Het woord ‘genealogie’ heeft dus twee betekenissen: stamboomonderzoek en een vorm van stamboomonderzoek waarbij alleen de mannelijke lijn wordt gevolgd.
Een uitgebreidere vorm van stamboomonderzoek is de parenteel. Hierbij worden van een persoon zowel de mannelijke als de vrouwelijke nakomelingen uitgezocht.
Tenslotte zoeken veel mensen al hun voorouders uit, zowel de mannelijke als de vrouwelijke voorouders. Dit aantal verdubbelt zich dus per generatie. Dit onderzoek wordt een kwartierstaat genoemd.
De termen stamreeks, genealogie, parenteel en kwartierstaat zult u ook in veel genealogische publicaties tegenkomen.
Centraal Bureau voor Genealogie
Het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag is speciaal voor stamboomonderzoek ingesteld. Het heeft een enorme hoeveelheid familiegegevens, waaronder ook veel recente familieberichten en familiedrukwerk.
Zeer nuttig is verder dat het Centraal Bureau heel veel genealogische bronnen uit binnen- en buitenland op microfilm of -fiche bezit. Kijk voor meer informatie op www.cbg.nl.
Bespaar u veel moeite!
De kans is groot dat over uw familie al eerder gepubliceerd is in genealogische tijdschriften of boeken. De archiefdiensten beschikken over repertoria en bibliografieën (systematische literatuuroverzichten) om daar snel achter te komen. Maak daarvan gebruik, want het kan u veel tijd en moeite besparen.
Via de catalogus op de website van het Centraal Bureau voor Genealogie kunt u zoeken in het genealogisch repertorium. Hierin kunt u vinden in welke genealogische publicaties de gezochten achternaam voorkomt.
Internet
Internet is een rijke bron voor genealogen. Er zijn websites waar bewerkingen van bronnen beschikbaar worden gesteld, zoals Genlias. Een overzicht van de beschikbare bronnen is te vinden via de website Digitale bronbewerkingen Nederland en België.
Daarnaast kiezen veel genealogen ervoor om hun onderzoek op internet te publiceren. Met behulp van zoekmachines zoals Google kunt u die gegevens opzoeken. Zie de rubriek ‘Links’ voor meer informatie over het gebruik van internet en zoekmachines.
Handige boeken over stamboomonderzoek zijn uitgegeven door het Centraal Bureau voor Genealogie.
Zo is er Stamboomonderzoek voor beginners, geschreven door Rob van Drie (CB-reeks nr. 16, Den Haag 1998), Voorouders in beeld. Stamboom en familiegeschiedenis, door Rob van Drie e.a. (Utrecht, Teleac / Den Haag, Centraal Bureau voor Genealogie, 1997) en Internet bij stamboomonderzoek, geschreven door Yvette Hoitink en Jeroen van Luin (CB-reeks nr. 18, Den Haag 2002).
Provinciale genealogische gidsen zijn er inmiddels van Noord-Brabant, Gelderland, Drenthe, Overijssel, Utrecht en Zeeland.
Leerlingen van het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs kunnen veel informatie vinden op het Onderwijs-gedeelte van de website van het Centraal Bureau voor Genealogie. Hier zijn bijvoorbeeld gratis lesbrieven te downloaden.
Copyright © Genlias. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer. Privacy.
Weet je zeker dat je deze post als spam wil rapporteren aan de beheerder?
Deze post wordt als spam gerapporteerd aan de beheerder van het forum. Bedankt!
Weet u zeker dat u dit topic wil verwijderen?