Weet iemand of er op deze plekken rond 1930 een stond ?
Camperstraat 17 te Amsterdam.
Lange Margarethastraat 40 te Haarlem.
Mvg,
Wilfred
Afkomstig van: http://www.vroedvrouwenopleiding.nl/default.aspx?selectedId=46&contentId=42
Geschiedenis van de Verloskunde Academie Amsterdam
Stichting Kweekschool voor Vroedvrouwen, sinds 1861
Verloskundigen bestaan al sinds mensenheugenis. Voordat er een opleiding was, werd het vak geleerd in de praktijk of door bij een vroedvrouw of arts in de leer te gaan.
De oprichting
Groningen bezat al in de 17e eeuw een vroedvrouwenschool. Amsterdam volgde veel later: in september 1861 ging de Rijkskweekschool voor vroedvrouwen van start met als doel de kwaliteit van de vroedvrouwenarbeid te verhogen en het tekort aan bevoegde verloskundige hulp op het platteland terug te dringen. Leerlingen werden er in twee jaar op kosten van het Rijk opgeleid. Bij de start waren er op de school aan de Prinsengracht in Amsterdam 13 leerlingen ingeschreven. Kost en inwoning werden verzorgd door de ‘meesteresse-vroedvrouw’ van de opleiding. Om het imago van de vroedvrouw wat op te vijzelen, stelde de ´Commissie van Toezigt´ dat geen der leerling-vroedvrouwen gedurende haar verblijf aan de school ‘eenige vrijage of minnarij’ mocht hebben.
De leerlingen volgden vier maal per week theorielessen bij professor L. Lehmann, hoogleraar verloskunde en de eerste directeur van de Kweekschool voor Vroedvrouwen (KVV). Daarnaast volgden zij dagelijks praktijklessen op de kraamafdeling van het Binnengasthuis. Ten behoeve van de opleiding had de school vanaf 1883 de beschikking over een eigen model-kraamkamer waar jaarlijks ruim 100 bevallingen plaatsvonden.
Groei
De school groeide en daarom verhuisde de opleiding in 1900 naar de Camperstraat in Amsterdam-Oost. Daar had de school niet alleen de beschikking over meer leslokalen en kraamkamers, de leerlingen hadden er allemaal een eigen kamertje. De theorie- en praktijklessen werden gegeven op doordeweekse dagen van 7.15 – 21.45 uur en op zaterdag van 7.15 – 12.00 uur. In verband met de zwaarte van de opleiding werd in 1920 besloten de tweejarige opleiding te veranderen in een driejarige opleiding.
Inmiddels waren er ook vroedvrouwenscholen opgericht in Rotterdam en Heerlen, waardoor er jaarlijks gemiddeld 40 leerling-vroedvrouwen afstudeerden. Omdat van een tekort aan vroedvrouwen vrijwel geen sprake meer was en omdat het aantal opleidingen flink drukte op de rijksbegroting, besloot het Rijk in 1933 de status van rijksinstituut op te heffen. De school ging vanaf dat moment verder als stichting. In 1975 verhuisde de Kweekschool voor Vroedvrouwen naar de huidige lokatie bij het Slotervaartziekenhuis
Met vriendelijke groeten,
Twan van Duijnhoven
De woningkaarten geven in dit geval geen uitsluitsel. Wel worden er inderdaad heel veel namen genoemd (er zijn zelfs verschilldende kaarten met 40a, 40b enz) maar geen naam of functie van het pand. En in de adresboeken worrdt nummer 40 zelfs overgeslagen. Dus het blijft vooralsnog een raadsel. Maar volgende week zal ik wat verder spitten en een paar collega's raadplegen.
Hallo Wilfred,
Nogmaals een reactie .
Onder http://www.home.planet.nl/~borst366/Til.htm vond ik het volgende :
Het gaat hier over de genealogie van Til. In het kort enige info hieruit vermeld.
Generatie 3 en 4 : Gerritje Geertruida van Til geboren 28- 03-1930 te Haarlem,
in de Lange Margarethastraat nr. 40.
Haar ouders waren Jan van Til, Johanna Mentjax.Deze zijn getrouwd 1-12-1926 te Haarlem.
Jan en Johanna hebben o.a. gewoond in Akersloot, Retinne (Bel.) en te Haarlem
in de Margarethastraat 40, Sperwerstraat 37 en de Cronjéstraat 8.
Op de site staat “gewoond”. Was dit je al bekend ?
Met vr.groet,
Robert Kolk
Weet je zeker dat je deze post als spam wil rapporteren aan de beheerder?
Deze post wordt als spam gerapporteerd aan de beheerder van het forum. Bedankt!
Weet u zeker dat u dit topic wil verwijderen?