overzichtelijk verhaal voor de medemens

  • tukkergirl

    Ik ben al een aantal jaren bezig met het uitzoeken van stambomen.

    Daarbij maak ik gebruik van het programma Aldfaer, dat me erg goed bevalt.

    Nu vraag ik me af, hoe kun je van deze informatie een overzichtelijk leesbaar en aantrekkelijk verhaal maken voor de medemens.

    Wie heeft er tips voor me.

    Via het programma bestaat er een mogelijkheid een nageslacht/voorgeslacht/parenteel uit te draaien, maar dit zijn hoofdzakelijk een opsomming van feiten. Natuurlijk is dit een schitterend begin, maar hoe houdt je het leesbaar ????

    Thea

    Vraag staat ook op het forum van HCO

  • Rob

    Voor de goede orde: het uitzoeken van een stamboom doe je niet met een programma als Aldfaer. Het is ‘slechts’ een programma waar je al je gegevens in kan stoppen, en die je op verschillende manieren uit kunt draaien. Een overzichtelijk, leesbaar en aantrekkelijk verhaal zul je zelf moeten produceren. Deels kan dat in Aldfaer zelf.

  • Tukkergirl

    Daarbij maak ik gebruik van het programma Aldfaer, dat me erg goed bevalt.

    dat geef ik ook al aan, Rob.

    Nu zoek ik tips , aanraders om een goed verhaal te maken..

    Thea

  • Twan van Duijnhoven

    Thea,

    Ook ik gebruik Aldfaer. Het lijkt mij niet mogelijk om daar met een druk op de knop een leesbaar verhaal van te maken. Ikzelf ben inmiddels begonnen met het schrijven van zo'n leesbaar verhaal. Wat ik doe is uit voorgeslacht, nageslacht, persoonskaart ed. stukken kopieren en deze in mijn verhaal in Word plakken. Bij de notities kun je wel in Aldfaer het een en ander noteren, maar een echt leesbaar verhaal zal het vanuit Aldfaer nooit worden.

    Maar misschien als je deze vraag weglegt op de site van Aldfaer, krijg je misschien een beter en bevredigender antwoord.

    En wat die vorige opmerking betreft van Rob. We moeten daarmee stoppen om reacties te geven op “letterlijke” zinsnedes. Als je goed leest had Rob gelijk, maar daar gaat het niet om mensen. Stop hier aub mee. Als je hier vaker komt dan snap je wel dat onze Tukkergirl niet alleen Aldfaer gebruikt voor haar stambomen.

    Gegroet

    Twan van Duijnhoven

  • Tukkergirl

    hallo ,

    Ben nu aan het zoeken naar familieverhalen/bijzonderheden van de familie ten Hoeve.

    Ben al een aantal leuke verhalen tegengekomen, maar heeft iemand misschien nog tips……. voor de personen , kijk op http://www.stamboomonderzoek.com/lolbroek

    Thea

  • Rob

    Okee Twan, ik zal voortaan stoppen met goed lezen en proberen om tussen de regels door te lezen. Zo goed? Waar denk je dat je mee bezig bent op deze manier? Duidelijk je vraag stellen is m.i. een minimale vereiste om antwoorden op je vragen proberen te krijgen. Zie ook het redactieverhaal aan de linkerzijde.

  • Twan van Duijnhoven

    Rob,

    Lig nou niet te zeuren. De vraagstelling van Thea was echt wel duidelijk, maar toevallig schrijft ze dat ze Aldfaer gebruikt voor stamboomonderzoek. Misschien bedoelde ze wel dat ze Aldfaer gebruikt voor de registratie van haar stamboomonderzoek. Als het jou niet duidelijk was wat zij bedoelde…. laat maar.

    En overigens van wie denk je dat het idee gekomen is aan de rechterkant. Kijk het forum van de laatste weken maar eens goed door, dan zie je dat dat mijn idee was, waarvan akte. (ik zal jouw verhaal maar niet letterlijk lezen, want dan kun je blijven zoeken aan de LINKERZIJDE !!).

    Gegroet

    Twan van Duijnhoven

  • Rob

    Ik heb inderdaad die discussie gevolgd en gelezen dat dit jouw idee was. Prima toch? Het gaat er mij om dat als je iets niet helemaal duidelijk opschrijft dat op verschillende manieren geinterpreteerd kan worden. En dat komt zo vaak voor, en niet alleen op dit forum. Iets duidelijk zeggen is soms al moeilijk, laat staan het opschrijven. Ik zeur niet, misschien ga ik er iets te lang op door naar jouw mening. Maar feit blijft ook dat een beetje kritiek hier wel heel erg gevoelig ligt. En ik maakte ook een fout (rechter- ipv linkerzijde) maar daar die terechtwijzing accepteer ik gewoon en erken mijn fout.

  • margreet

    Hallo allebei,

    Nu zet ik mijn reactie er toch even neer, gisteren aarzelde ik nog - en dan kun je bij het HCO gaan lezen, hoe daar de vraag begrepen is:

    Hoi Rob,

    Ik heb even gewacht tot je zelf gereageerd had. Ga er aub mee door.

    Ik vind het heerlijk als mensen letterlijke zinsnedes in hun eigen woorden vertalen, om te kijken of ze het goed begrepen hebben. Het is ook de enige manier om er achter te komen, dat er iets anders bedoeld werd. Daarnaast leer ik dan allerlei nieuwe manieren om iets uit te drukken of te omschrijven.

    Thea, je kon bij mij wel 6 dingen bedoelen:

    Wat doen jullie met de zinnen van Aldfaer? - afhankelijk van de situatie sloop ik ze eruit, of vervang ze door anderen.

    Moet ik de getuigen en de aangifte-datums ook mee uitdraaien, of wordt het dan rommelig? - Liever zonder aangifte-datums, wel graag met getuigen.

    Wat hebben jullie liever, per generatie of per tak? - per generatie.

    Draaien jullie iedereen uit of alleen je eigen lijn of stoppen jullie bij de vrouwen of bij de 3e generatie opzij? - Door de jaren heen ben ik compleet uitdraaien van anderen steeds leuker gaan vinden. Het is niet altijd overzichtelijk te krijgen en je kunt enorm verdwalen in allerlei takken. Het hangt ook wel van het program of de site af of de database waar het dan inzit, hoe makkelijk je het spoor terug kunt vinden. Ik ben er nog niet helemaal achter hoe dat werkt of waar het aan ligt, en in databases ben ik nog niet thuis.

    Hoe maak ik een verhaal van losse aantekeningen uit 1749, 1811, notaris etc.?

    dat moet je echt zelf doen. Je kunt even afkijken bij anderen.

    overzichtelijk … familieverhalen, foto's … - daar moest ik even over nadenken. Je bedoelt hoe houd ik het interessant? Ik vind het altijd wel prettig zoiets ertussen, dan kan ik even uitrusten van al die data.

    Je bedoelt er tussen flansen? soms gebruiken ze even een ander lettertype en cursief om het verschil aan te geven.

    Als het om de tekst en data gaat, worden de fotootjes en zo klein gehouden.

    Als iemand heel trots is op een botenbouwer of familiewerf bv., dan wordt dat groot neergezet, en zijn de data weer minder belangrijk.

    Hoe kan ik het opleuken? - foto's, tekeningen, plattegronden, landkaarten, wapens, de oude tegeltjes of gedichtjes rondom het beroep.

    Hoe .. je moet misschien even heel veel andere sites gaan bekijken, tot wat je zelf overzichtelijk en zo vind. Dan nog kan het zijn, dat iemand anders dat niet vindt.

    Volgens mij staan op de Aldfaer-site wel voorbeelden wat mensen er uiteindelijk van gemaakt hebben.

    Ik ben heel wisselend als medemens-leesster in wat wel-niet. Wat ik de ene keer oversla, lees ik 3 maanden later ineens wel. Als ik enkel datums zoek of namen, sla ik toch alles over. Maar ik heb ook wel wildvreemde families helemaal uitgelezen en bekeken, omdat het toch interessant was wat ze zoal meemaakten, of zo aandoenlijk verteld werd. Of gewoon omdat de site mooi gemaakt was.

    mvg, margreet

  • tukkergirl

    Hallo Iedereen die gereageert heeft.

    Bedankt allemaal voor jullie tips en opmerkzaamheden.

    Heb er verschillende tips uit kunnen halen, die voor mij nuttig waren.

    Goed weekend verder

    Thea