voornamen David en michiel

  • LaraHoun

    In mijn zoektocht naar mijn voorouders stuit ik op het voplgende:

    De voorouders zijn tot diep in de 17e eeuw altijd katholiek gebleken. Nu heeft een van mijn (naar vermoeden) oudste voorvader de voornaam David. Deze komt maar heel weinig voor in de registers/archiven.

    Zijn doopregistratie heb ik nog niet kunnen vinden Is dezxe vooropuder waarschijnlijk bij een andere religie aangesloten? Komt bij andere religies de voornaam David vaker voor?

    Dezelfde man heeft als soldaat gedient onder colonel de Guy.

    Dit alles vindt plaats in Utrecht 1715.

    Kan iemand me helpen?

  • Philip Verhagen

    Deze informatie op de site van het Meertens Instituut:

    verklaring:

    Hebr. naam, vermoedelijk met de betekenis `lieveling, vriend'. Naam van de opvolger van Saul als koning van Israël. Als herdersjongen overwinnaar van de reus Goliath, als koning de eigenlijke grondvester van het rijk. Hij maakte Jeruzalem tot hoofdstad. Hij is een belangrijk psalmdichter. De heilige David, patroon van Wales, was Davis (Dewi) van Menevia, geb. 480 à 500. Hij was apostel van Zuid-Wales, Cornwall en Bretagne; kerk. feestdag: 1 maart, deze dag heet in Wales St. David's. Zie ook Dewi. Ook enige koningen van Schotland droegen de naam. De naam kwam vroeg in gebruik: Elzas 744 (Socin); Rijnland 1068 (Littger, 186, ziet mogelijkheid van `Angleichung' aan een Germ. naam als Deot-had); West-Vla. 7e-9e eeuw (Leys); Holl. 12e eeuw.

    Het is inderdaad een weinig voorkomende voornaam, maar niet gebonden aan een bepaalde religieuze stroming. Rooms-katholieke doopregisters van voor ca. 1700 zijn overigens schaars, dus het feit dat je de doopakte niet hebt kunnen vinden, hoeft ook niet op een andere religie te wijzen.

    Philip Verhagen

  • nineke schmidt

    Ik kwam ook de naam David tegen bij een voorvader die in 1745 in Duitsland is geboren. Dacht dat hij misschiens een Joodse achtergrond had. Hij bleek Evangelisch Luthers te zijn gedoopt evenals zijn voorgangers. Zijn doopnamen bleken van de getuigen te zijn. David van de een en Gottlieb van de andere getuige. Dit was blijkbaar, volgens de doopregisters aldaar, in die tijd gebruikelijk.

    Vr.gr. Nineke