herkomstplaats Nassau Hat

  • hela

    Hendrik Dievenbach wordt samen met zijn twee kinderen in 1802 bijgeschreven op de lijst van ingekomen burgers te Utrecht. Hij komt van Nassau Hat. Weet iemand waar dit ligt of welke plaats er mee bedoeld wordt?

  • Frank Witschge

    Hallo,

    Ik heb je bron zelf even nagekeken op

    http://www.denbraber.nl/vpnd/bronnen/ut/utrecht/utrecht_burgers_in_d17891818.pdf

    Ik zag dat aan Nassau min of meer vast is geschreven “Hat”. Ik zag ook, gezien de rest van de inhoud, dat dit op de volgende regel doorloopt; er staat volgens mij:

    “Nassau Hattemer”; Even googelen levert op dat dit waarschijnlijk een vernederlandste vorm is van Nassau-Hadamar, een afsplitsing van het huis van Nassau en bovendien een Graafschap, waarover, via google, in Wikipedia het volgende geschreven is:

    "Het graafschap Nassau-Hadamar van 1606 tot 1711:

    De tweede tak Nassau-Hadamar ontstond na het overlijden van Jan van Nassau (1535-1606). Het graafschap Nassau-Dillenburg wordt dan verdeeld onder zijn vijf zonen, waarbij Johan Lodewijk het graafschap Hadamar erft. Zo ontstaat er weer een huis Nassau-Hadamar. Het graafschap behoorde tot de Nederrijns-Westfaalse Kreits.

    In 1643 verkoopt de graaf de heerlijkheid Esterau met de voogdij Isselbach en Eppenrod aan veldmaarschalk Peter Melander. Hieruit ontstaat het rijksgraafschap Holzappel. Op 8 januari 1650 wordt Johan Lodewijk tot rijksvorst verheven.

    Het graafschap Hadamar na 1711:

    In 1711 sterft Nassau-Hadamar uit met Frans Alexander, waarna het graafschap aan de gezamenlijke takken Nassau-Siegen, Nassau-Dillenburg en Nassau-Dietz valt. van 1711 tot 1739 treedt vorst Christiaan van Nassau-Dillenburg op als regent. Na 1743 wordt het bestuurd als een ambt binnen het herenigde vorstendom.

    De Rijnbondakte van 12 juli 1806 stelt het graafschap Hadamar onder de soevereiniteit van het groothertogdom Berg: de mediatisering. In 1808 verliest de prins van Oranje ook de laatste rechten wegens zijn verzet tegen Napoleon. Na de nederlagen van Napoleon kan de prins van Oranje het land in 1813 weer in bezit nemen. In het verdrag van 31-5-1815 staat hij echter al zijn Duitse bezittingen af aan het koninkrijk Pruisen. Pruisen staat het voormalige vorstendom Hadamar nog dezelfde dag af aan het hertogdom Nassau.

    Gebied van het graafschap:

    Het vorstendom Hadamar bestond uit de ambten Hadamar, Rennerod, Mengerskirchen (sinds 1621) en Ellar. Bij de opdeling van de heerlijkheid Beilstein in 1782 werd het ambt Mengerskirchen uitgebreid met de parochies Nenderoth en Niedershausen.

    Literatuur:

    A.J. Weidenbach: Nassauische Territorien (1870)."

    Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Nassau_(land)

    en

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding:Nassau1812.jpg

    Googelen op Diefenbach en Hadamar levert ook verrassend veel resultaten op!

    Ik denk dat je hier wel iets aan hebt. Een korte reactie wordt op prijs gesteld.

    Veel succes en plezier met verder onderzoek.

    Frank Witschge

  • hela

    Beste Frank,

    Hartelijk dank voor je reactie! Zo zie je maar weer dat een leesfout je op een verkeerd spoor kan zetten. Ik dacht namelijk dat op de volgende regel het woord stomer stond, maar nu ik het nog een keer bekeken heb, moet ik je gelijk geven. Ik zal in deze richting verder proberen te zoeken, ondanks dat mijn Duits niet al te best is… In ieder geval heel erg bedankt voor het helpen!

    Hester

  • Frank Witschge

    Graag gedaan! Succes ermee.

    Frank

  • p.w.jansen

    zie deze link http://nl.wikipedia.org/wiki/Nassau-Dietz

    misschien weet je het inmiddels al. Sorry