Hallo allemaal,
12e Friese Genealogische Contactdag op zaterdag 4 oktober 2008
MET VRIENDEN VAN HEDEN OP ZOEK NAAR HET VERLEDEN,
dat is het thema van de twaalfde Friese Genealogische Contactdag op zaterdag 4 oktober 2008 te Leeuwarden. Van tien tot vier uur is iedere belangstellende welkom om een gratis bezoek te brengen aan dit evenement, dat éénmaal in de drie jaar plaatsvindt. Tientallen organisaties en particulieren stellen de bezoeker weer in de gelegenheid een kijkje te nemen in het leven van hun voorouders.
De laatste jaren neemt de belangstelling op dit gebied toe. Dat komt zeker door het gemak, waarmee je tegenwoordig gegevens kan vinden op websites van archieven zoals TRESOAR. Het geeft een grote voldoening te ontdekken waar men vandaan komt. Wie erdoor gegrepen is, kan familiegeschiedenis gaan schrijven. De contactdag heeft tot doel geïnteresseerden met elkaar in contact te brengen en kennis te laten maken met de informatiebronnen en technieken die voor het onderzoek van belang zijn.
Een extra aanleiding voor de contactdag is het 25-jarig jubileum van de Stichting Vrienden van de Archieven in Friesland / Freonen fan de Argiven yn Fryslân. Veel vrijwilligers zijn in dit kader bezig de archieven toegankelijk te maken voor de internetters in de huiskamer. Miljoenen gegevens hebben zij al verwerkt, niet alleen de bekende familierelaties van de burgerlijke stand vanaf 1811 en doop- en trouwboeken van vóór 1811.
Uit diverse delen van Nederland en Duitsland komen organisaties om informatie te geven over onderzoek in hun regio. Verder kunnen de deelnemers en bezoekers onder het genot van koffie of thee contacten leggen. Daarbij kan blijken dat de toevallige medebezoeker nog eens familie is ook! Bovendien zullen in de zalen van TRESOAR vier bijzondere lezingen plaatsvinden. Deze zijn vrij toegankelijk.
Sietske Bloemhof, medewerkster van Tresoar, zal spreken over “DIGILEGGER”.
Deze kadastrale legger (1832-1989) is één van de belangrijkste kadastrale registers die alleen op de studiezaal van Tresoar raadpleegbaar is. Hierin zijn van iedere eigenaar de kadastrale eigendommen per kadastrale gemeente vermeld. Kortom door middel van DIGILEGGER wordt onderzoek naar onroerend goed een stuk eenvoudiger.
Han Nijdam zal spreken over “Friese geboortelepels: een fascinerende en vergeten bron van verhalen”. Zijn lezing is een overzicht van de eerste oogst van een onderzoek naar Friese geboortelepels. In eerder eeuwen bestond ook buiten Friesland het gebruik om een zilveren lepel te geven aan een pasgeborene door opa of oma of door een oom of tante. In Nederland is dit gebruik bijna uitsluitend in Friesland blijven bestaan. Wat zou het leuk zijn als bezoekers van deze dag met voorwerpen of foto’s uit eigen bezit aan de discussie zouden deelnemen!
Andries Stienstra, zal spreken over de “Friese Nummerbewijzen”, gegevens over in Friesland van 1906 t/m 1950 uitgereikte nummerbewijzen (kentekens) voor auto’s en motorfietsen. Het leuke is, dat de onderzoeker niet alleen te weten komt op welke datum en aan wie het nummerbewijs is uitgereikt, maar dat hijzelf aan dit bestand informatie kan voegen, bijvoorbeeld foto’s van het betrokken voertuig en informatie over de houder van het nummerbewijs.
Tjerk Tigchelaar, medewerker van de FAF/VAF, zal spreken over “Strafrechtspraak na 1838”. Hij beschrijft de organisatie van de rechterlijke macht en de stappen in het proces. Er wordt ingegaan op de daarbij geproduceerde stukken die in TRESOAR aanwezig zijn.
De contactdag vindt plaats in TRESOAR, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum, Boterhoek 1, bij de Oldehove te Leeuwarden. De organisatie is in handen van de jubilerende stichting Vrienden van de Archieven in Friesland. Medewerking wordt verleend door de Afdeling Friesland van de Nederlandse Genealogische Vereniging, het Genealogysk Wurkferbân fan de Fryske Akademy en Friedoc (Fries Documentatiecentrum voor Genealogie). Ook het naastgelegen HISTORISCH CENTRUM LEEUWARDEN is deze dag van 13.00-17.00 uur geopend om u van dienst te zijn en rond te leiden door hun mooie nieuwe locatie. Informatie is te vinden op de websites van deze instellingen en via het e-mailadres: ngvfriesland@chello.nl
Er wordt deelgenomen door:
NGV Afdeling Drenthe
NGV Afdeling Groningen
NGV Afdeling IJssellanden
NGV Dienst Public Relations
NGV Familieorganisaties
Pro-Gen
Stichting Arch en Doc Centr RK Friesland
Telapas Software
Werkgroep Gen Onderzoek Duitsland
Centraal Bureau voor Genealogie
Fryske Akademy
Fryske Rie foar Heraldyk
Stichting Uit Welke Beker
Wieringer Geslachten
Osnabrücker Genealogischer Forschungskreis e.V.
Dhr. E. Galama
Dhr. M. Galama
Dhr. R. Meijerink Heraldiek
Dhr. H. Hendriks
Mr. S.S.N. Hettinga
Dhr. R. van der Leij
NGV Contactdienst
NGV Computergenealogie
Dhr. R. Spits
Vereniging Historie Weststellingwerf
Historische Vereniging Noordoost Friesland
Dingeman van Wijnen Uitgeverij van Wijnen
Dhr. A. Musquetier
Mw. A. Renema-Bokkinga
Dhr. W.G. Boswijk
Dhr. F. van Heijningen
Mw. A.G. Bousema-Valkema
Dhr. H. van der Meulen
Dhr. J. Oostra
Dhr. S. Maat
Dhr. J. Weening
Stichting Vrienden vd Archieven in Friesland
Stichting Vrienden vd Archieven in Friesland
NGV Afdeling Friesland
Friedoc
groet margreet